Świnie domowe to jedne z najbardziej powszechnych zwierząt hodowlanych na całym świecie. Istnieje wiele metod i sposobów na zapewnienie produktywnej hodowli trzody chlewnej. Właściwy dobór diety w głównej mierze uzależniony jest od wieku, wagi i płaci osobników. Czynniki te determinują podział trzody chlewnej na poszczególne grupy produkcyjne.

Podział trzody chlewnej na grupy produkcyjne

W przypadku trzody chlewnej w zależności od wieku, płci oraz roli danego zwierzęcia, możemy wyróżnić cztery główne grupy produkcyjne.

Pierwszą z nich są prosięta, czyli wszystkie świnie od momentu urodzenia do ukończenia 12 tygodnia życia. Dopóki zwierzę nie przeżyje przynajmniej 28 dni, zalicza się je do prosiąt ssących. Świnie, które udało się odsadzić od matki i dostosować do spożywania paszy stałej, nazywane są prosiętami odsadzonymi. Na tym etapie nie rozróżnia się zwierząt ze względu na ich płeć.

Kolejną grupę stanowią warchlaki, czyli młode świnie w wieku od 3 do 4 miesięcy. Po osiągnięciu wagi 45 kg następuje rozdzielenie zwierząt do innych grup w zależności od ich przeznaczenia. Świnie przeznaczone do uboju i hodowane ze względu na mięso nazywane są tucznikami. Ich dalszy podział wynika z osiąganej przez nie masy oraz wieku. Ubój tuczników następuje po osiągnięciu przez zwierzęta maksymalnie wagi 110 kg, po której przekroczeniu drastycznie zwiększa się poziom otłuszczenia tuszy. Ostatnią z kategorii stanowią świnie przeznaczone do rozrodu. Osobniki płci żeńskiej zwane są lochami, a samce knurami.

Żywienie prosiąt

Prawidłowe żywienie trzody w dużej mierze uzależnione jest od jej przynależności do konkretnej grupy produkcyjnej. W przypadku prosiąt warto zwrócić szczególną uwagę na dietę, ponieważ na tym etapie rozwoju świni odpowiednia wartość odżywcza paszy ma znaczący wpływ na późniejszą zdolność zwierzęcia do pobierania większych ilości pokarmu. Tuczniki zapewne osiągną dzięki temu większe rozmiary.

W pierwszych tygodniach życia prosięta spożywają jedynie mleko matki. Po ich odsadzeniu należy zacząć podawać im prestartery, czyli mieszanki pasz, które pozytywnie wpływają na ich rozwój. Zapewniają prosiętom zbilansowaną dietę, którą warto jednak uzupełnić za pomocą substancji polepszających funkcjonowanie układu trawiennego i odpornościowego. Probiotyki w hodowli są praktycznie niezbędne, jeżeli chcemy znacząco poprawić produkcyjność naszej trzody chlewnej. Dobrym przykładem tego typu produktów jest adiPigletGEL, który posiada formę łatwego do podawania żelu. Preparat nie tylko wzmacnia działanie systemu odpornościowego, ale zwiększa również produkcję przeciwciał. Jest to możliwe dzięki wykorzystaniu naturalnych olejków eterycznych oraz specjalnych wyciągów ziołowych. Chów bez antybiotyku jest możliwy i wręcz zalecany właśnie dzięki istnieniu takich probiotyków.

Żywienie warchlaków

W przypadku warchlaków sytuacja kształtuje się nieco inaczej. Dieta poszczególnych osobników zależna jest bowiem od ich przyszłego przeznaczenia. Jeżeli zostaną one knurami i lochami, to nacisk należy położyć na szybkie osiąganie dojrzałości płciowej. Nie należy jednak zapominać o wspieraniu prawidłowego funkcjonowania całego organizmu zwierząt. Świnie, które zamierzamy rozmnażać, powinny być w jak najlepszym stanie, aby zapewnić zdrowe potomstwo. Szczególną uwagę należy zwrócić na knury – nie możemy pozwolić na ich zapasienie, gdyż może to skutkować obniżeniem jakości ich nasienia.

Żywienie trzody jest natomiast stosunkowo proste w przypadku tuczników, gdyż celem hodowli jest uzyskanie jak największej ilości mięsa z każdej ubitej świni. Musimy przy tym zadbać o odpowiednio wysoką jakość tego mięsa. Szczegóły dotyczące intensywności karmienia i rodzaju stosowanych pasz zależne są głównie od konkretnej rasy świń.

Paradoksalnie, podawanie zwierzętom większej ilości pokarmu nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem. Zasadniczo zalecane jest korzystanie z dodatków uzupełniających dietę zwierząt. Probiotyki w hodowli pełnią ważna role w zapewnieniu wysokiej jakości mięsa. Dodatkiem, który można bezpiecznie stosować na każdym etapie rozwoju trzody, jest BacteroSOL. Znajdujące się w nim składniki ziołowe pozytywnie wpływają na perystaltykę jelit oraz wspomagają właściwe funkcjonowanie układu oddechowego świni domowej. Ponieważ występują w formie płynu, są nie tylko łatwe do podania, ale skutecznie zapobiegają również odwadnianiu się zwierząt.

Jeżeli zastosujemy się do poleceń ekspertów i będziemy z odpowiednią częstotliwością i w prawidłowych dawkach podawać zwierzętom pokarm, zapewne bez większych problemów zapewnimy wysoką produktywność całej hodowli. Odpowiednie mieszanki pasz w połączeniu z probiotykami sprawiają, że chów bez antybiotyku jest nie tylko możliwy, ale również bardzo efektywny.

Źródło: adifeed.pl – certyfikat QS