Kaszanka to idealny produkt na grilla. Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno, w wersji na słodko i na ostro. Można przygotowywać ją solo, bądź podać w towarzystwie warzyw, owoców i innych rodzajów wyrobów mięsnych. Kaszanka grillowa nadaje się do pieczenia bezpośrednio na ruszcie lub w folii aluminiowej, a nawet do zapiekania wewnątrz innych produktów spożywczych. W artykule przedstawiamy klasyczną kaszankę w trzech różnych odsłonach.

Kaszanka grillowa zapiekana w papilotach z folii aluminiowej

Smak kaszanki można skutecznie podkreślić za pomocą owoców i przypraw. Wyroby wiejskie tego typu wystarczy obrać ze skórki i wymieszać z dodatkowymi składnikami, a następnie zawinąć szczelnie w pergamin i folię aluminiową, aby uzyskać zupełnie nową, wykwintną wersję tego przysmaku. Do przygotowania papilotów z kaszanką w towarzystwie jabłek i śliwek, potrzebujesz:

  • 400 g kaszanki,
  • 1 jabłko,
  • 4 śliwki wędzone,
  • 1 cebulę,
  • 1 ząbek czosnku,
  • łyżkę keczupu,
  • majeranek i dowolną przyprawę do grilla.

Pozbawioną skórki kaszankę mieszamy w misce z pozostałymi składnikami, które uprzednio kroimy w drobną kostkę. Cebulkę możemy dodatkowo podsmażyć przed połączeniem z resztą produktów. Przyprawioną masę przekładamy na kawałki pergaminu i zawijamy szczelnie folią aluminiową na kształt podłużnych cukierków. Przygotowane w ten sposób kaszanki grillowe pieczemy przez ok. pół godziny i podajemy na gorąco bezpośrednio w papilotach.

Kaszanka grillowa pieczona w jabłkach

Jeśli chcesz zrobić wrażenie na swoich gościach, przygotuj dla nich efektowną kaszankę grillową zapiekaną w jabłkach. Do wykonania tego dania niezbędne będą produkty, takie jak:

  • 6 kwaśnych jabłek,
  • 700 g kaszanki,
  • 2 cebule,
  • przyprawa do grilla,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie potrawy zaczynamy od umycia jabłek, odcięcia ich górnych części i wydrążenia gniazd nasiennych. Następnie na patelni smażymy rozdrobnioną kaszankę i pokrojoną w półplasterki cebulkę. Całość doprawiamy i mieszamy, dopóki farsz nie zacznie lekko przywierać. Następnie przekładamy go porcjami do owoców. Odcięte wierzchy jabłek i ich nafaszerowane części grillujemy przez ok. 20 minut i podajemy na gorąco, najlepiej z odrobiną sosu czosnkowego.

Kaszanka grillowana w cebuli na ostro

Zapiekana kaszanka grillowa w cebuli to słodko-pikantny wariant podania tego wyrobu mięsnego. Oprócz tego, że danie prezentuje się fenomenalnie, ogromne wrażenie robi także jego intensywny smak i aromat. Do przygotowania tej potrawy potrzebujesz:

  • 8 dużych cebul,
  • 700 g kaszanki,
  • 1 jabłka,
  • przyprawy do grilla,
  • 3 łyżek pikantnego keczupu,
  • oscypka,
  • 1 łyżki majeranku,
  • oleju do smażenia.

Od główek surowej, nieobranej cebuli odcinamy wierzch, a z pozostałą część wydrążamy w taki sposób, aby pozostały tylko dwie górne warstwy. Usunięte części siekamy i podsmażamy na oleju. Kaszankę obieramy, rozdrabniamy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy keczup, przyprawy i drobno pokrojone jabłko. Pod koniec smażenia ścieramy do środka część oscypka. Tak przygotowany farsz umieszczamy w wydrążonej cebuli i przykrywamy całość pozostałą częścią startego wędzonego sera. Faszerowane cebulki zapiekamy przez ok. godzinę pod przykryciem.

Wszelkie wyroby wiejskie są znakomitą propozycją na grilla. Kaszanka grillowa sprawdza się równie dobrze zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie dodatków, które odpowiednio podbijają jej nietypowy smak. Kaszanka grillowa przyrządzona na słodko zapewne zasmakuje najmłodszym, a w wersji pikantnej zaspokoi oczekiwania nawet największych smakoszy.

Źródło: kiszeczka.pl – sklep mięsny Warszawa